Uzzini par aktuālo Zemgale Facebook

 




    Aktuāli

Aktuāli

Dobele ielūdz uz Ābolu svētkiem
Adrese Dobeles pilsēta, Vēsturiskais Tirgus laukums
Piedāvājums Jau piekto gadu Dobelē vērienīgi svinēs Ābolu svētkus. Visas dienas garumā pilsētas centrā – vēsturiskajā Tirgus laukumā – notiks dažādi pasākumi lieliem un maziem.
Darba laiks 2015.gada 3.oktobris, no plkst. 10.00


Dobele ielūdz uz Ābolu svētkiem

Jau piekto gadu Dobelē sestdien, 3. oktobrī, vērienīgi svinēs Ābolu svētkus. 

Visas dienas garumā pilsētas centrā – vēsturiskajā Tirgus laukumā – notiks dažādi pasākumi lieliem un maziem. No pulksten 10 te sāks darboties Ābolu dienas tirgus un ierūksies mobilā sulu spiede. Skanēs muzikāli priekšnesumi, būs dažādi konkursi, tiks vārīta ābolu zapte, svērts dižākais ābols, varēs piedalīties biedrības “Piedzīvojuma gars” aktivitātēs un jautrās atrakcijās.

Dobeles Amatu mājā, kur tradicionāli notiks Latvijas Valsts Augļkopības institūta dārzos augušo ābolu un bumbieru izstāde, varēs gūt ieskatu to daudzveidībā. Protams, augļus varēs arī garšot un saņemt noderīgas institūta zinātnieku konsultācijas. Ar institūta speciālistiem varēs tikties arī 10. un 17. oktobrī. Turpat Amatu mājā būs skatāma fotokonkursam “Manas gardākās dārza ogas” iesniegto darbu izstāde, kas atceļojusi no Pētera Upīša muzeja.

Viens no Ābolu svētku īpašajiem pasākumiem ir augļkopībā augstākā apbalvojuma – Ābolu ordeņa  – pasniegšana. To šogad saņems Latvijas Augļkopju asociācijas vadītāju Māru Rudzāti.

Dobeli pamatoti dēvē par ābolu lielpilsētu, jo tai ir senas ābolu audzēšanas tradīcijas. Ābolu audzēšanas aizsācēji Dobelē ir brāļi Vārnas, kuru dārzi tika stādīti pagājušā gadsimta 30. gados. 1941. gadā Vārnu dzimtu izsūtīja uz Sibīriju, un viņu dārzus 1949. gadā pārņēma ievērojamais dārzkopis – selekcionārs Pēteris Upītis. Selekcionārs strādāja ar 24 kultūrām, arī ar ābelēm. Tagad Latvijas Valsts Augļkopības institūta dārzos aug ap 600 dažādu ābeļu šķirņu un hibrīdu. Piesakot grupu ekskursijas iepriekš, Pētera Upīša muzejā arī rudenī un ziemā ir iespējams degustēt institūta dārzos augušos ābolus, bumbierus, kā arī sukādes un citu pārstrādes produkciju.  

Anita Banziņa

Dobeles novada TIC vadītāja






 Jaunie Asociācijas biedri:

Ores apartamenti 

 Blankenfeldes muiža

 Jaunjelgavas novads

Saukas dabas parks

 

Balso par Zemgales TOP objektiem
Rundāles pils:
Tērvetes dabas parks:
Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas tornis:
Bauskas pils:
Kokneses pils:
Krustpils pils:



Pēdējās izmaiņas:
2017-01-05

      

©Bauskas rajona Tūrisma Asociācija. Zemgales tūrisma asociācija. Izstrādāts: 101.lv